#1942 2. 7. 2010
Jan Marcoň: Dobrý den, rád bych se zeptal, jaký je Váš názor na použití většího množství vajíček při výrobě boili. Já osobně používím na 2 kg směsi z rybích mouček až 30 ks vajec. Slyšel jsem všek, že toto množství vajec boili uzavře (hůře se uvolňují aktraktory).
Nikl Team
Dobrý den,
nikdy nelze přesně určit, kolik vajec je ideální pro 1kg boilies mixu. Jednak se mezi sebou boilies mixy výrazným způsobem liší svým složením a tím pádem i pojivovými, absorbčními a dalšími strukturálními vlastnostmi, jednak je výsledný počet potřebných vajec ještě ovlivňován přidanými tekutými složkami, které přidáváte do dané receptury. Hrubě se ale dá říct, že v 99% případů příjde na 1kg boilies mixu 8-12 vajec - v závislosti na výše zmíněných aspektech.
15 vajec na jeden kg je opravdu hodně - je pravda, že takové zastopení vajec v těstě způsobuje výrazně větší "utaženost" výsledného boilies. Podstatou vaření boilies je totiž právě denaturace bílkoviny vajíčka, která způsobí zpevnění těstové kuličky uvařením. Je to naprostá analogie uvaření vejce natvrdo...
V případě, že zvednete podíl vejce v těstě a uvaříte, jednoznačně tím zpevňujete kouli a "zamykáte" uvolňování atraktorů.
Přejeme pěkný den!