Využij BLACK FRIDAY slevy až 65%

Použití drcených škeblí a vajec při výrobě boilies

#1141 15. 2. 2010

Jirka: Petrův zdar, ohledně výroby boilie, měl bych tři otázky, jestli mohu použít místo skořápek z vajec drcené škeble co máte v prodeji a jestli je možné celé vejce nečím nahradit, například jestli nejsou na přísun tolika vajec už kapříci "alergičtí". Dále bych se chtěl zeptat, čím ovlivním měkost(tvrdost) boilie?(vyrábím boili ze směsi krvavé peklo)Mám dobré zkušenosti s měkčím boilie.Moc děkuji!
Dotaz k produktu: Nikl Drcené škeble 500g

Nikl Team

Dobrý den Jirko,

k vaší první otázce Vám můžeme odpovědět kladně. Skořápky vajíček opravdu můžete nahradit drcenými škeblemi, které jsme na základě přání zákazníků zařadili do naší nabídky. Tato čistě přírodní přísada v boilies může u kaprů vzbuzovat důvěru, neboť škeble se vyskytují ve většině vod a jsou na denním menu našich kapřích kamarádů. Nejsme si příliš jisti, jestli Vaší návnadu o poznání vylepšíte, rozhodně jsme si ale jisti, že přidáním skořápek nic nezkazíte. Uvidíte sám, jak budou kapři reagovat.

Nejsme si vědomi toho, že by kapři vykazovali vůči používání vajec jakoukoliv empatii. Vzhledem k použití aminokomplexů a vůbec všech aromatických přísad v boilies je téměř vždy jejich chuť "přeražena" něčím chuťově výraznějším.

Je obecně známo, že probíhají různé testy, které se snaží vytlačit tradiční vejce z klasických receptů zejména kvůli snížení ceny hotových produktů. To sebou přináší ovšem spoustu úskalí. Nejen že vejce je nutričně velmi bohaté, drží také celou směs lépe pohromadě, při výrobě se s těstem lépe pracuje, kuličky se nerozpadají atd. Proto Vám můžeme použití vajec ve směsi více než doporučit.

Měkké boilies z hotové směsi je možné vyrobit několika způsoby. Musíte však počítat s tím, že tak výrazně snížíte jejich trvanlivost. První možnost je příprava v mikrovlnné troubě. Délka přípravy se bude pohybovat od cca 10 do 25 vteřin. Není možné tento čas určit přesně, neboť závisí na struktuře těsta, množství vajec ve směsi, průměru boilies, výkonu trouby atd. Vše je třeba vyzkoušet na konkrétní várce. Hrozí také mnoho úskalí, jako že boilies "nakyne", či že bude nějakou dobu plavat. Pokud tuto techniku zvládnete, boilies dostane tenkou krustičku, uvnitř zůstane vláčné - tato úprava je velmi vhodná na jarní měsíce do studené vody. Dalšími možnostmi je například vaření boilies dokud nevyplave, následně ho nechat vyschnout asi jen 2-3minuty a ihned vložit do dipu či boosteru, kde neztratí svou vlhkost a neztvrdne.

Nikl team Vám přeje mnoho úspěchů.

Návrat na přehled dotazů