#1050 6. 2. 2010
Roman: Chtěl bych poprosit o radu, jak mám správně připravit tento partikl?
Dotaz k produktu: Cizrna
Nikl Team
Dobrý den Romane,
cizrna představují mimořádně verzatilní částicovou návnadu, která se především v Anglii těší veliké popularitě. Jsou to v podstatě plody boboviné rostliny, která má botanicky nejblíže k u nás dobře známému hrachu a fazolím. Odtud také pramení její druhý název - někdy je nazývána "římský hrách".
Oproti ostatním luštěninám má výhodu v tom, že je velmi snadné ji ochucovat, barvit a sama o sobě má pro kapry mimořádně přitažlivou chuť. Jedna z největších osobností světové kaprařiny všechn dob - slavný Rod Hutchinson o cizrně prohlásil, že je to pro něj vůbec nejlepší částicová nástraha pro lov kaprů vůbec.
Postup přípravy cizrny pro chytání není nijak složitý. Stačí suchou cizrnu přes noc nechat namočit a následně ji uvařit. Nelze přesně říci, jak dlouho je potřeba ji vařit, protože to záleží vždy i na stupni vysušení konkrétní šarže. Cizrnu povařte tak, aby ve vodě pěkně nabyla objem a změkla natolik, že ji snadno rozmáčknete mezi prsty.
U nás má použití cizrny velkou výhodu v tom, že je jen zřídka používaná a je to pro kapry něco nového. V souvislosti s jejím použitím bychom pouze varovali před použitím na bahnitém dně. Vzhledem k její vlastnosti snadno přijímat pachy a chutě je lepší ji používat na tvrdším dně.
Přejeme hodně štěstí!