Tropické letní měsíce jsou konečně za námi. Se začátkem podzimu a klesajícími teplotami aktivita kaprů stoupá a pro mě začíná nejoblíbenější část roku. S Radkem vyrážíme vstříc několikadennímu lovu na statní vodu do zahraničí. Kvůli příchodu studené fronty volíme hlubší partie jezera, které se nám v dané situaci zdají pro lov zajímavější.
S sebou si k vodě vezeme osvědčené boilies Food Signal, Kill Krill a také nový Devil Krill, který na naší výpravě zažije premiéru.
Místa pro lov si vybíráme v dohozové vzdálenosti od břehu a prokrmujeme několika kilogramy volné návnady a po pozdní večeři jdeme spát, úplně zničení z dlouhé cesty. Ráno vstáváme brzy, nemůžeme dospat. Udice letí do vody a začíná čekání na první zaběry, které si krátíme výrobou náhradních návazců.
Návazce sestavuji ze svlékací šňůrky C´R´S Stripper, háček volím osvědčený, proklatě ostrý Gladiátor ve velikosti 6, od téže značky. Návazec opatřuji rovnátkem mouthsnager, abych měl 100% jistotu, že bude pracovat tak, jak má.
Během prvních 24 hodin se mi daří ulovit 4kapry kolem 10kg, mezi nimi se mi daří zdolat krásného šupináče. Kvůli eliminaci záběrů menších ryb se rozhoduji prodloužit vlas tak, že se samotná nástraha nachází až 5cm od háčku. Od této úpravy si slibuji eliminaci záběrů od menších ryb. Vzhledem k velkému pohybu kaprů na hladině se snažím krmením nešetřit a průběžně dokrmuji kobrou. Na obzoru se objevují ocelově zbarvené mraky, které ohlašují nastávající podzim. Studená fronta s sebou přináší prudký déšť, který nás trápí několik dní. Jak budou kapři na změnu počasí reagovat?
Po změně návazce zůstávám až do druhého dne bez záběru. Jsem rád, že taktika funguje, ale jak to tak bývá, začínám být s přibývajícím časem nervózní, jestli jsem to přeci jen s délkou vlasu nepřehnal. Z omylu mě vyvádí pěkná jízda. Po tuhém boji nakonec zvedám trofejního lysce k focení. Váha se zastavuje po odečtení vážičky na hodnotě 21,3 kilogramu. Perfektní, v přesně takovou rybu jsem doufal! Nedlouho po prvním záběru přichází další krásný, starý lysec. Kapři se nechali zlákat na kombinace klasického potápivého boilies s kapřími bonbónky v průměrech 12 a 18mm z dílny Kolínského mistra kuchaře.
Následující den aktivita kaprů pomalu slábne, přesto se mi daří chytit další hezké ryby. Deště ne a ne ustat, teplota vzduchu padá během několika hodin o 12 stupňů a bivaky nám stojí v jedné velké louži vody, která nestíhá odtékat.
Pro další průběh výpravy se rozhodujeme přesunout do noční zóny, kde je rybaření více pohodlné. Takový přesun s sebou ale vždy nese riziko, že ztratíme kontakt s kapry.
Hned první večer na po stěhování se Radkovi daří ulovit krásné ryby, které mou nedůvěru zaženou. Jak se ale ukazuje, na novém místě se začínám potýkat s nájezdy sumců, které mé místo doslova luxují. Kapry není vidět a tak se rozhoduji během dne postupně prochytávat slibná místa v okolí břehu za pomocí drobných popek KN, máčených v esencích zralý banán a lesní jahoda. Odměnou mi jsou sporadické záběry od menších ryb.
Změna počasí vykonala své. Rozhoduji se být trpělivý a také měním taktiku lovu. Opouštím krmené místo a pruty nahazuji mimo, asi 25 metrů vpravo i vlevo. Na jednom z prutů neustále bojuji s nenasytnými sumci, druhý prut zůstává bez povšimnutí. Až druhý den přichází záběr od pěkného lysce, který je sice o něco menší, ale mě dává konečně naději na průlom nepříznivé situace.
Nadchází poslední večer naší výpravy a tak naposledy vše kontroluji a ještě před setměním nahazuji. Počasí se konečně vybralo a na noční obloze je spousta hvězd. Měsíc jde do úplňku a to jsou ideální podmínky pro noční focení. Těsně před koncem povolené doby lovu přichází pěkná jízda a já zdolávám kulatého two-tone lysce.
S touto poslední rybou naše výprava končí. Musím říct, že přes nepřízeň počasí jsem si užil zejména první část výpravy, kdy se mi podařilo během dvou dnů zdolat kapry 21,3, 19,3 a 18,8kg. V druhé polovině výpravy jsem se spíše trápil a bojoval se sumci. Kaprařina je přece většinou o tvrdé práci, která nás všechny ovšem děsně baví..:) Všem slušným rybářům přeji hezký podzim plný pěkných úlovků.
David Zapletal