Konec listopadu je pro nás milovníky kaprařiny obdobím loučení se s kapry na stojatých vodách. Ač teplota vody klesá pod 7°C a noci ve spacáku přestávají býti komfortní, je stále výzvou vypravit se na místa svazovek, jenž nyní zejí prázdnotou. Klid u vody a příroda v krásném podzimním kabátě nám totiž připraví více relaxu a čekání na rozlučkového šupíka je mnohem niternější..
Letos se podzim opravdu povedl-vlastně jsme po letech zažili jaro i léto a jistě se i paní zima ukáže v plné parádě. Martin na bílém koni se někde zdržel, tak než docválá, rychle sbalit vše potřebné k poslednímu víkendu u vody.. Jsme konečně zde. Nemohl jsem se dočkat, až představím málo přístupné, ale výjimečné místo týmovému kolegu Petrovi, jenž cestou od auta spálil se svým plně naloženým novým vozíkem pěkných pár kalorií po ne zcela ideální cestě.
Vzhledem k nízké teplotě vody a slabé aktivitě ryb vnadíme jen lehce a to směsicí malých částic skládající se spařené farmentované řepky posílené drtí boilies a ptačího zobu. Pan kolega ještě překvapil patentkami, jenž obstaral den předem-kapři je zde mají ve své říši, jako přirozenou potravu, tak jimi posílíme naši směs. Vyjíždíme na vodu a echolotem mapujem dno, nacházíme snad vhodná místa, vnadíme a chystáme naše montáže. Jeden prut přímo do zákrmu, druhý před padlé stromy u protějšího břehu a zbylé do prohlubně malé hluboké zátočiny vpravo. Pokládám Krill Berryho s fialovou plovkou Fluoro-pop a bohatě dipuji v totožné příchuti – dipu KrillBerry. Ještě rozhazuji hrst půlek k tomu.. Druhý prut s plovoucím kapřím bonbónkem ve zamení losos/broskev. Pan kolega věří samostatné oranžové plovce Kill/Krill a testované hotovce-novince se základem Krillu. Žádné hitparády jízd jsme se za první den nedočkali, tak zjemňujem naše montáže, vyvažujem boilies, zkoušíme plovky a kapří bobnóny s věnečkem peletek na PVA, ale následuje jen několik jemných potahů. Kdyby se druhý-poslední den podařil alespoň jeden kapřík na rozloučenou-povzdechli jsme si. Na lovných místech na echolotu ryby již ukazují, ale stále se nedaří přesvědčit některou k řádnému „násrku“. Před námi druhá noc, trochu přituhuje, tak se posilňujem teplým domácím gulášem, zapíjíme oblíbeným pivem v plechovce a provozní teplotu udržujem kvalitní slivovicí od našeho přítele kapraře, takže atmosféra a nálada skvělá i bez vytoužené jízdy.
Je tu ráno před odjezdem-tak krásně jsem se dlouho na rybách nevyspal.. Naposledy zavážíme naše montáže a jde se balit. Zhruba po půl hodině se jako blesk z čistého nebe rozezvučí můj leví prut s Berrym na panáčka. Vytahuji krásného šupíka kolem pěti kil - žádný mohykán, ale upřímně ryba, která mi tento rok udělala největší radost a opět Krill Berry, který byl letos vždy se mnou. Úspěšný návazec byl sestaven z 25lb fluorocarbonu od CRU a osazen háčkem Continental č.6 táké od CRU. Jiří Exner.
Jiří Exner